DATE

3 min read •

Budoucnost mobility 3.0

Studie Arthur D. Little Budoucnost mobility vyhodnotilo 100 systémů mobility na celém světě a aktualizovalo Index městské mobility

Arthur D. Little zveřejnilo třetí vydání studie „Budoucnost mobility 3.0 – Obnovení mobility v době disrupce a kreativity“. Její součastí je Index městské mobility, který řadí 100 globálních měst dle vyspělosti, inovativnosti a úrovně systému městské mobility.

Z Indexu městské mobility vyplývá, že většina analyzovaných měst může výrazně zlepšit způsob, jakým čelí přicházejícím výzvám v oblasti mobility. Průměrná výše Indexu za všechna města dosáhla 42,3 z možných 100 bodů. Singapur získal nejvíce bodů (59,3 bodů) a je následován Stockholmem (57,1), Amsterdamem (56,7), Kodaní (54,6) a Hongkongem (54,2). Jen deset měst získalo více než 50 bodů, z nichž osm bylo evropských a dvě asijská.

V rámci „vyspělosti“ městské mobility v Indexu byla vyhodnocena například finanční atraktivita veřejné dopravy, hustota silniční infrastruktury nebo hustota cyklistických cest. V oblasti „inovativnosti“ to byla penetrace Smart městských karet nebo úroveň car / bike sharingu. „Úroveň systému městské mobility“ byla ovlivněna výší emitovaného CO2 spojeného s dopravou, průměrnou dobou strávenou cestou do práce nebo počtem registrovaných vozidel na obyvatele.

„Praha již dnes dosahuje velice dobrých výsledků v Indexu městské mobility s celkovým 17. místem a 47,6 body a posunula se tak z 23. místa oproti vyhodnocení v roce 2014,“ říká Marcel Hominda z pražské kanceláře Arthur D. Little. „Praha uspěla v žebříčku zejména díky dobrému hodnocení v oblasti vyspělosti, kde je na 7. místě před městy jako Curych, Londýn a Mnichov. Pokud se jí povede dosáhnout vyššího hodnocení v oblastech inovativnosti a úrovně systému městské mobility, dostane se mezi lídry v tomto Indexu,“ dodává Hominda.

Arthur D. Little s podporou svého partnera UITP stanovil 12 klíčových bodů poskytovatelům služeb v oblasti mobility. Při definování svých vizí a strategií mají tyto body pečlivě zvážit, pokud chtějí zůstat konkurenceschopní z krátkodobého hlediska a dlouhodobě relevantní v rámci rozšířených ekosystémů mobility.

„Transformace systémů mobility je více než kdy jindy jedním z klíčových úkolů, kterým dnes čelí svět,“ řekl François-Joseph Van Audenhove, partner Arthur D. Little v Bruselu a vedoucí Laboratoře budoucnosti mobility. „Aby byli poskytovatelé řešení v oblasti mobility konkurenceschopní jak z krátkodobého hlediska, tak i v dlouhodobé perspektivě, musí předvídat nové trendy, inovovat své nabídky a odlišit se. Měli by participovat na rozšiřujících se ekosystémech a zahájit transformační proces.“

„Nacházíme se v době, kdy má veřejná doprava nové příležitosti k růstu a rozšiřování, ale kdy zároveň čelí výzvám v podobě nových hráčů na trhu a nových technologií umožněných digitální ekonomikou,“ uvedl generální tajemník UITP Mohamed Mezghani. „Studie Budoucnost mobility 3.0 společnosti Arthur D. Little poskytuje užitečné odkazy na podporu tohoto odvětví při řešení zmíněných problémů.“

Kompletní studie Arthur D. Little je dostupná na www.adl.com/futuremobilitylab.

Kontakt:

Eva Usai Blumental

+420 602 441 715

UsaiBlumental.Eva@adlittle.com

Arthur D. Little

Arthur D. Little je globální poradenskou společností, která se nachází v čele inovací od roku 1886 a je přítomna v nejvýznamnějších obchodních centrech po celém světě. Specializuje se na oblasti strategie, regulace, řízení rizik, nové business modely v technologicky náročných odvětvích, zvyšování výnosnosti aktiv a hodnoty zákaznického portfolia. Globální praxe pracují pro přední světové hráče. Praktické zkušenosti konzultantů s průmyslem a vynikající znalostí celosvětových klíčových trendů umožnují porozumět specifickým podmínkám podnikání klienta v celé jeho šíři a přinášet tak výsledky s trvalou hodnotou.

www.adlittle-cz.com, www.adlittle.com

3 min read •

Budoucnost mobility 3.0

DATE

Kompletní studie Arthur D. Little je dostupná na www.adl.com/futuremobilitylab.

Kontakt:

Eva Usai Blumental